Demonstraties...


 

Heb ik wol of haar?

Boudewijn Kooijman, al vanaf zijn 16e jaar schapenhouder, weet het antwoord. Het oerschaap had haar, d.w.z. net als vele dieren gingen ze in de rui. Door fokken kwamen er schapen voor de wolproductie. Voor de dieren is dit doorgaans geen pretje. Het lijkt natuurlijk lekker warm in de winter, maar met name huidmaden, die de veroorzakers van myasis zijn, hebben een leven als een luis op een zeer hoofd.

In Nederland worden schapen tegenwoordig steeds meer ingezet voor landschapsbeheer en dus zijn ze uitgelezen hulpen voor een natuurlijk milieu-onderhoud. Kunnen we ze daarvoor belonen? Jazeker, geef ze hun oorspronkelijke zomer- en wintervachten terug. En dat is nu net waar Boudewijn zich mee bezig houdt. Alleen al in Limburg heeft hij zo’n 800 schapen, die hij via zijn bedrijf Rent-a-Sheep verhuurt voor natuuronderhoud aan zowel overheden als particulieren. Binnen zijn bedrijf zijn meerdere rassen vertegenwoordigd. Boudewijn’s populairste is “Kooijman’s mengelmoesje “ met o.a. romanof bloed. Daarna komt het “Maasduinenschaap”, een rui-schaap met barbadosblackbelly bloed, dan drie hoornrassen,  “Drents heideschaap”,  “Heideschnucken,” en de “Wiltshire horn” (engels ruischaap) en tot slot de “Oxford down”.

Binnen de afdeling rui-schapen, waarbij al meer dan tien collega’s in het hele land betrokken zijn, is Boudewijn al zo’n acht jaar bezig met het terugfokken van deze rui-eigenschap via een eigen lijn, waarvoor hij dus, heel toepasselijk, de naam “Maasduinenschaap“ koos. Inmiddels zijn er al zo’n 250 exemplaren binnen zijn kuddes. Per worp komen er zo’n 2 lammetjes ter wereld. Het Maasduinenschaap is een seizoen-ongebonden schaap, d.w.z. dat zij het gehele jaar door kunnen lammeren. Ideaal dus voor een levende kerststal. Omdat schapen na ongeveer vijf jaar gebitsproblemen krijgen en er een andere bestemming voor ze gezocht moet worden, duurt het wel 4 jaar voor een kudde zich verdubbeld heeft.

Tijdens het Bleijvenement kunt u niet alleen deze prachtige dieren bekijken, maar Boudewijn geeft ook enkele demonstraties van het schapendrijven  met behulp van zijn bordercollies. Mocht u, waar dan ook in het land, behoefte hebben aan begrazingsdieren, dan kunt u contact opnemen met

Boudewijn Kooijman,
info@rent-a-sheep.nl

Tel: 06-54918352

 
 
terug naar vorige pagina
 

Bleijvenement Maasduinen Bergen 1 en 2 september 2007
| Stichting Bleijvenement | Bleijenbeek 17, 5851 EE Afferden | E-mail: info@bleijvenement.nl |