Schilderijen Gemma Leys


De Romeinen komen!


Geert Jacobs, De Tramhalte


Meander


Ruud de Grood

 

Tramhalte Bergen in ere hersteld
Tijdens het Bleijvenement zal in het kaderonderdeel Cultuur de tramhalte als start- en opstapplaats voor de paardentram in zijn functie worden hersteld. Wie daar op een of twee september a.s. in- of uitstapt kan een speciaal door keramisch kunstenaar Geert Jacobs ontworpen herinneringsmunt bemachtigen.

Wij nodigen u uit...
In navolging van Bergen aan Zee, streeft men ernaar Bergen aan de Maas een zowel cultureel als kunstminnend imago te bezorgen. U zult vele kunstuitingen tegenkomen in de galeriën, zoals bij De Tramhalte, kunsthuis De Bakkerij, Galerie No.1, Galerie Pictura en bij het World Art House. Werk van Richard Smeets is te zien op het Golfterrein Landgoed Bleijenbeek.

Op het evenemententerrein toont Gemma Leys prachtige schilderijen. Haar kleurrijke, abstracte werken hebben een bijzondere transparantie (zie foto hiernaast). Haar schilderijen bevatten soms verrassende symbolen en vormen. Een aantal schilderijen kalligrafeert ze met gedichten van de Chileen Pablo Neruda (1904-1973).

Bijzonder is het keramisch orgel, dat gebouwd is en op het evenemententerrein bespeeld wordt door Geert Jacobs.

KunstProefRoute
Tot 3 september staat Noord-Limburg nog in het teken van de KunstProefRoute. Een initiatief van drie galerieën in samenwerking met beeldentuinen, restaurants en streekproducenten. Op 1 en 2 september is de fietsroute Bergen speciaal aangepast voor het Bleijvenement. Meer informatie op de site www.kunstproefroute.nl

Historie
Maasduinen in beweging heeft ook betekenis ten aanzien van bevolkingsgeschiedenis.
Het gebied werd veel geplaagd door oorlogsgeweld. Door de eeuwen heen vond men het kennelijk van groot strategisch belang. Bataven, Romeinen, Ridders, Koningen, Hertogen en Graven hakten regelmatig de koppen van tegenstanders af. Schaarde je je vandaag achter de Spanjaarden, dan was je morgen de klos, omdat Willem van Oranje de baas werd. Misschien is de aard van de Maasduinen bevolking daarom zo vriendelijk, maar afwachtend.

De Romeinen komen
Uit betrouwbare bron is vernomen, dat de Romeinen onderweg zijn naar Noviomagum. Zij zijn al gesignaleerd in de buurt van Basel. Het gerucht gaat dat ze via Luxemburg en Belgie door Limburg zullen trekken. De Maasduinen is bekend grondgebied voor deze strijders. Men verwacht, dat ze omstreeks 31 augustus zullen proberen het Reindersmeer in Bergen over te steken. Er vindt koortsachtig overleg plaats. Overwogen wordt om ze op 1 september bij de brug aldaar tegen te houden. Zeer onorthodoxe middelen zullen worden ingezet. Sonoor geluid zal hen op een dwaalspoor brengen. Er zullen wapens worden ingezet, waarover ze zelfs in hun stoutste dromen geen voorstelling kunnen maken. Daar zullen ze niet bleij van worden. Ze zullen gedwongen worden zich te presenteren op het evenemententerrein van het Bleijvenement dat door ons allen aanschouwd kan worden. Iedereen wordt gewaarschuwd ogen en oren open te zetten en berichtgeving in de gaten te houden. Spotters kunnen zich bij ons melden.

Muziek
Van trommelaar tot sopraan, van dansmarieke tot rolstoeldanser, van jazztrompet tot synthesizer, in ons gebied wordt alles beoefend. Op muzikaal gebied zal van alles te zien en te horen zijn. Zelfs de lach naar aanleiding van de buutredner Pierre Knoops zal ons als muziek in de oren klinken. Het trio “Gemeentereiniging” vormt weer een link naar toerisme voor iedereen. Hoe? Kom maar eens kijken.

Ruud de Grood Project
Ruud de Grood heeft samen met Mark Eshuis (Margriet Eshuijs Band) en Tod Logan (winnaar Dutch Jazz Competition) “The Real Thing” opgenomen. Een CD die staat voor improvisatie, luisteren en oproepen van beelden. Ruud treedt veel op in Nederland en België als toetsenist van de Frank Boeijen Groep. Met de ”The Real Thing” wil hij graag de geïmproviseerde muziek promoten. Muziek voor de echte luisteraar en toegang gevend tot de wonderbaarlijke wereld van improvisatie. “Live” spelen is dan natuurlijk de beste optie. Via de site van Ruud de Grood kunt u luisteren naar tracks van zijn CD The Real Thing: www.ruuddegrood.nl

De vroege avond van zaterdag is bestemd voor dansdemonstraties, waaraan iedereen actief mag deelnemen. Denk daarbij aan salsa, volksdansen, jive, linedance en rolstoeldansen. De  Meander, opleidingsinstituut voor muziek en kunst verzorgt muziek- en theateroptredens tijdens het gehele weekend. Zelfs een trekzakspeler op één  van de rondrijdende paardentrams kunt u zomaar aantreffen.

 
 
terug naar vorige pagina
 

Bleijvenement Maasduinen Bergen 1 en 2 september 2007
| Stichting Bleijvenement | Bleijenbeek 17, 5851 EE Afferden | E-mail: info@bleijvenement.nl |