Interview Burgemeester Klaverdijk (foto) en wethouder Buiting van de gemeente Bergen


 

B&W Bergen: vierkant achter het Bleijvenement
De geïsoleerde ligging van de Maasduinen tussen Maas en Grens was de oorzaak van de late ontsluiting van dit gebied. De bevolking is daardoor vriendelijk, maar nogal in zichzelf gekeerd. Voor 1950 waren er nauwelijks voorzieningen als riolering en elektriciteit aangelegd. De brug bij Well werd pas in 1980 gebouwd. Toch was Bergen jarenlang de op één na grootste gemeente van Limburg. Zonder de vele gemeentelijke herindelingen zou dit nog zo zijn. In de verhouding tussen natuurgebied en bebouwing is de gemeente nog steeds één van de koplopers.

Dé koploper van Bergen is natuurlijk burgemeester Dick Klaverdijk, al was het alleen al uit hoofde van zijn functie. Van hem zijn, in het introverhaal hierboven, de statements afkomstig. Dagelijks geniet hij van de Maasduinen, wanneer hij met zijn hond door de natuur wandelt. Soms is hij wel twee uur onderweg. Gebrek aan tijd belet hem om het hele gebied, dat immers doorsneden is door wandelroutes, te doorkruisen. Hij zou de hond per auto moeten vervoeren naar bijvoorbeeld De Hamert of het Quin. De natuur vlak achter zijn huis verveelt echter nooit.

Denk nu niet dat hij niet weet, wat er zoal nog ontbreekt, om het onze toeristen nog beter naar de zin te maken. Zonder daarover na te hoeven denken spreekt hij zich uit: ”Een slechtweervoorziening, bij voorkeur als dagrecreatieve attractie voor verblijfsrecreanten. Denk aan een vlindertuin of een natuurhistorisch educatief centrum”. Zijn wens voor het Bleijvenement? ”Lang zal het leven”. Zingend ging uw scribent de deur uit.

De mooiste tijd van het jaar in de Maasduinen is in de beleving van Ben Buiting het najaar. De cryptische uitspraak: weersvoorspellingen zijn geen leefvoorspellingen, wordt nader verklaard. De geur van een nat, herfstachtig bos opsnuiven is een sensatie, die boven het genot van een hele warme dag uitstijgt. Over sensatie gesproken. Dertig jaar geleden heeft hij zijn mendiploma gehaald bij Piet de Boer in Oenkerk. Nog eens achter een tweespan plaats te nemen vormt een grote uitdaging. Wie weet kan het Bleijvenement dat voor hem verwezenlijken. Toerisme voor iedereen betekent dat minder valide mensen net zo moeten kunnen genieten als valide mensen. Via de denktank wil hij dit item aan de orde stellen. Ondernemers moeten gaan inzien dat deze groeiende groep mensen van belangrijke economische waarde is en extra voorzieningen rechtvaardigen.

Kwaliteitsverhoging voor de verblijfsrecreatie heeft zijn speciale aandacht. Denk aan het plan Leukerwaarden, het opwaarderen van de fiets en wandelroutes, de aanleg van mountainbiketrajecten en nordic walkingroutes, evenals de nieuw te openen ruitermenroutes in het Maasduinengebied.  De gevarieerde agrarische sector ten slotte richt zich tot zijn genoegen op duurzaam ondernemen en laat graag zien waar zij mee bezig is. Mini-campings, informatieborden bij bedrijven en een eigen website zijn enige voorbeelden. Streekproducten, die in restaurants geserveerd worden, bevestigen dat de combinatie agrarisch ondernemen, verblijfsrecreatie en horeca elkaar flink kunnen versterken. Die combinatie is terug te vinden in het Bleijvenement. Of het nu vriest of dooit, er is altijd voordeel te behalen.

 
 
terug naar vorige pagina
 

Bleijvenement Maasduinen Bergen 1 en 2 september 2007
| Stichting Bleijvenement | Bleijenbeek 17, 5851 EE Afferden | E-mail: info@bleijvenement.nl |